Marea Britanie și UE încheie un acord Brexit privind comerțul cu Irlanda de Nord

Marea Britanie și UE încheie un acord Brexit privind comerțul cu Irlanda de Nord

Marea Britanie și Uniunea Europeană au proclamat luni un “nou capitol” în relații, după ce au convenit asupra unei revizuiri cruciale a regulilor comerciale din Irlanda de Nord, care vizează atenuarea tensiunilor alimentate de Brexit.

Prim-ministrul Rishi Sunak și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au adoptat acordul în cadrul unei întâlniri la Windsor, la vest de Londra.

Acordul urmează mai mult de un an de discuții tensionate asupra “Protocolului Irlandei de Nord”, care a tulburat provincia la 25 de ani de la un acord de pace istoric care a pus capăt celor trei decenii de conflict armat.

Convenit în 2020 ca parte a divorțului Marii Britanii de UE, pactul inițial a păstrat provincia pe piața unică europeană pentru bunuri fizice și a făcut obiectul unor reguli vamale diferite față de restul Regatului Unit, ceea ce i-a înfuriat pe unioniștii pro-britanici de acolo și pe euroscepticii de la Londra.

Guvernul britanic a amenințat cu o revizuire unilaterală a protocolului, cu excepția cazului în care UE a fost de acord cu schimbări majore, înrăutățind legăturile diplomatice și riscând un război comercial mai larg.

“Acesta este începutul unui nou capitol în relația noastră”, a declarat Sunak într-o conferință de presă cu von der Leyen, care a salutat, de asemenea, un “nou capitol”.

“Cred că am găsit modalități de a pune capăt incertitudinii… pentru oamenii din Irlanda de Nord”, a adăugat Sunak, menționând câteva aspecte cheie pe care noul acord, denumit “Cadrul Windsor”, le-ar rezolva.

Von der Leyen a anunțat acordul “istoric” care ar asigura o “relație mai puternică UE-Marea Britanie” pentru a aborda provocările comune, cum ar fi războiul Rusiei în Ucraina și schimbările climatice.

“Noul Cadru Windsor este aici pentru a aduce beneficii oamenilor din Irlanda de Nord și pentru a sprijini toate comunitățile, sărbătorind pacea pe insula Irlanda”, a spus ea.

P – Partajare putere

Acordul încheie un capitol lung de discuții între Londra și Bruxelles, sub conducerea a trei premieri britanici diferiți și a norului războiului din Ucraina.

Noul cadru creează o bandă verde fără verificări pentru mărfurile care provin din restul Regatului Unit și care sunt destinate să rămână în Irlanda de Nord, fără a se îndrepta spre Irlanda și piața unică a UE.

Alimentele și medicamentele aprobate de Regatul Unit vor fi disponibile pe deplin în Irlanda de Nord, iar acordul va limita, dar nu va elimina, supravegherea protocolului de către Curtea Europeană de Justiție a UE (CEJ).

“Acest lucru înseamnă că am eliminat orice sens al unei frontiere în Marea Irlandei”, a spus Sunak.

În încercarea de a aborda un așa-numit deficit democratic în cadrul protocolului, adunarea descentralizată a Stormont din Irlanda de Nord va fi autorizată să împiedice aplicarea noilor legi ale UE.

Protocolul s-a confruntat cu o opoziție puternică din partea Partidului Democrat Unionist (dup), cel mai mare partid pro-UK din Irlanda de Nord, care a refuzat să reintre într-un guvern de împărțire a puterii în Belfast timp de un an.

Liderul dup, Jeffrey Donaldson, a declarat că partidul va evalua acum dacă acordul a îndeplinit testele sale pentru a reveni la adunarea Stormont.

“În termeni generali, este clar că au fost obținute progrese semnificative într- o serie de domenii, recunoscând în același timp că există în continuare chestiuni esențiale de îngrijorare”, a declarat el, menționând în special rolul continuu al CEJ.

Sinn Fein, care dorește reunificarea cu Irlanda și care a câștigat alegerile anul trecut, a cerut dup să pună capăt boicotului guvernului de împărțire a puterii de la Stormont.

“Salut faptul că s-a ajuns la un acord”, a declarat primul ministru ales al Sinn Fein, Michelle O’Neill, reporterilor. “Și încurajez dup să se alăture celorlalte partide și să facă politica să funcționeze aici”.

Răspunsul final al dup ar putea determina reacția euroscepticilor conservatori din Londra, inclusiv a predecesorului lui Sunak, Boris Johnson.

Sunak a spus că parlamentarii vor vota acordul în Camera Comunelor „la momentul potrivit”.

“Cred că este important să oferim tuturor timpul și spațiul de care au nevoie pentru a lua în considerare detaliile cadrului”, a adăugat el.

Despre timp

Von der Leyen s-a îndreptat spre o întâlnire cu regele Carol al III-lea la Windsor, provocând acuzații în Marea Britanie că Sunak încerca să proiecteze o aprobare regală a acordului.

Purtătorul de cuvânt al lui Sunak a insistat că întâlnirea monarhului cu von der Leyen a fost decisă de Palatul Buckingham.

Marea Britanie, care se confruntă cu o creștere economică scăzută și cu cea mai gravă criză a costurilor de viață dintr-o generație, este văzută ca dornică să reseteze relațiile pentru a stimula comerțul.

Guvernul de la Londra este, de asemenea, sub presiune pentru a restabili împărțirea puterii în Belfast, cu cea de-a 25-a aniversare a Acordului din Vinerea Mare din 1998.

Irlanda de Nord a rămas fără un guvern descentralizat din februarie anul trecut, din cauza boicotului dup.

În orașul nord-irlandez de graniță Newry, unii locuitori erau dornici de un progres și de restaurarea partajării puterii.

Joe O’Hanlon, în vârstă de 63 de ani, a adăugat că „era și timpul” ca liderii aleși „să-și unească forțele”.

Distribuie:

Ultima oră

Te-ar putea interesa și...
Romania