Rusia suspendă participarea la tratatul START de limitare a armelor nucleare

Rusia suspendă participarea la tratatul START de limitare a armelor nucleare

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat marți suspendarea participării Rusiei la Noul Tratat de Reducere a Armelor Strategice (START), cel mai recent pact semnat cu Statele Unite pentru reducerea și controlul armelor nucleare.

Putin, care a indicat că Rusia “trebuie să fie pregătită să efectueze teste nucleare dacă Statele Unite le efectuează mai întâi”, a subliniat că nu este vorba de “abandonarea completă” a tratatului, ci de “suspendarea participării”, așa cum a clarificat în discursul său în fața Adunării Federale Ruse la aproape un an de la începerea invaziei ruse a Ucrainei.

El a numit apelurile NATO ca Rusia să respecte tratatul “absurd”, mai ales după ce aliații NATO au denunțat nerespectarea tratatului de către Rusia la începutul lunii februarie și au cerut Moscovei să-și îndeplinească obligațiile.

În acest sens, el a declarat că a fost „forțat” să ia această decizie și a acuzat țările înarmate nuclear că „continuă să-și dezvolte armamentul, insistând în același timp să aibă acces la cel rusesc”.

Putin a declarat că deține informații despre presupusa implicare a țărilor terțe în „încercările forțelor armate ucrainene de a lovi bazele strategice ale Forțelor Aeriene Ruse”.

Potrivit președintelui, Moscova are, de asemenea, dovezi că Statele Unite dezvoltă “noi tipuri de arme nucleare” pe care le-ar putea “testa” in situ “. “Vor să provoace o înfrângere strategică împotriva noastră. De aceea trebuie să anunț suspendarea tratatului. Nu există nicio legătură între problema START și conflictul ucrainean sau alte acțiuni ostile ale Occidentului împotriva țării noastre “, a spus el.

La începutul lunii februarie, membrii Alianței Atlantice au subliniat că un control eficient al armelor este “o contribuție esențială” la obiectivele lor de securitate și au insistat că tratatul rămâne în interesul securității comunității internaționale.

Cu toate acestea, Rusia a refuzat în mod repetat să permită prezența inspectorilor pe teritoriul său și a fost acuzată că obstrucționează eforturile Washingtonului de a aborda această problemă.

Washingtonul și Moscova au prelungit tratatul START în 2021 pentru un mandat de cinci ani, oferind ambelor națiuni suficientă libertate de acțiune pentru a se angaja în noi discuții strategice de securitate.

Cu un an mai devreme, inspecțiile au trebuit să fie oprite din cauza pandemiei de coronavirus, dar când condițiile au devenit prielnice pentru a relua o astfel de activitate, Rusia a refuzat să reia vizitele, în mare parte din cauza tensiunilor dintre cele două puteri asupra războiului din Ucraina.

Acest tratat dintre Statele Unite și Rusia urmărește să limiteze desfășurarea armelor nucleare intercontinentale de către ambele părți, permițând controale frecvente ale programelor fiecărei țări de către cealaltă parte. Acordul permite Washingtonului și Moscovei să desfășoare până la 700 de rachete balistice intercontinentale și 1.550 de focoase nucleare asupra acestor rachete.

Dacă tratatul se încheie sau expiră fără reînnoire, arsenalele nucleare ale celor mai mari două puteri nucleare ale lumii ar fi nerestricționate pentru prima dată de la Războiul Rece din anii 1970 și niciuna dintre părți nu ar putea controla arsenalul celeilalte.

Sursa: – Europa Press

Distribuie:

Ultima oră

Te-ar putea interesa și...
Romania