Festivalul de film de la Berlin a acordat sâmbătă premiul Ursul de Aur unui documentar al regizorului francez Nicolas Philibert și premiul pentru cel mai bun actor unei fetițe de opt ani,

Festivalul de film de la Berlin a acordat sâmbătă premiul Ursul de Aur unui documentar al regizorului francez Nicolas Philibert și premiul pentru cel mai bun actor unei fetițe de opt ani, în ceea ce șeful juriului, Kristen Stewart, a descris ca fiind un eveniment “de împingere a granițelor”.

„On the Adamant”, la mai bine de 20 de ani de la aclamatul documentar educațional al lui Philibert „To Be and To Have”, este despre un centru plutitor de zi pentru persoanele cu probleme psihiatrice de pe Sena din Paris.

Mulțumind juriului, Philibert, în vârstă de 72 de ani, a spus că “acest documentar poate fi considerat cinema în sine, mă atinge profund”.

Într-o noapte plină de surprize, premiul pentru actorie neutră din punct de vedere al genului a fost acordat unei fetițe de opt ani din Spania, Sofia Otero.

Tânăra actriță a câștigat premiul pentru rolul unui copil transgender în filmul “20.000 de specii de albine”, debutul regizoral al regizorului spaniol Estibaliz Urresola Solaguren.

Criticii au lăudat filmul. Screen Daily, de exemplu, a prezis că „publicul din întreaga lume ar trebui să răspundă la patosul, amploarea și umanitatea unui film care durează un timp pentru a fi construit, dar, atunci când o face, nu își pierde niciodată aderența”.

Otero, care s-a luptat cu lacrimile când a primit premiul, le-a spus ulterior jurnaliștilor că este „foarte recunoscătoare, foarte fericită”.

– „Parametri invizibili” –

Stewart, în vârstă de 32 de ani, cel mai tânăr președinte din istoria festivalului, a declarat că juriul s-a întrebat toată săptămâna “ce face ca un film să fie un film”.

Ei au pus deoparte “parametrii invizibili” în acordarea Ursului de Aur, a spus ea, pentru că “atunci când vă concentrați prea mult asupra a ceea ce este, aveți tendința de a pierde ceea ce face.

“Acesta este un festival care împinge granițele și astfel ne oferă posibilitatea de a fi expansivi în modul în care definim aceste lucruri, cum apreciem operele de artă, cum le clasificăm”, a spus ea.

În Franța, Philippe Garrel, în vârstă de 74 de ani, a câștigat Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor pentru “The Plough”, o dramă despre trei frați dintr-o familie de păpușari care se confruntă cu moartea tatălui lor.

Garrel a dedicat premiul copiilor săi și regizorului franco-elvețian Jean-Luc Godard, “un mare maestru pentru mulți dintre noi”, care a murit în septembrie anul trecut.

Premiul al doilea a mers la “Afire” de la regizorul german Christian Petzold, despre un grup de prieteni a căror vacanță se retrage pe coasta baltică.

Variety a numit filmul „foarte bine observat și acid amuzant”, în timp ce Hollywood Reporter a spus că este „un film înșelător de simplu și direct, dar stratificat emoțional”.

Pe locul al treilea s-a clasat piesa „Bad Living” a portughezului Joao Canijo, despre mai multe femei din aceeași familie care conduc un hotel dărăpănat și care se luptă, de asemenea, cu relațiile dintre ele.

– Putere stelară –

“On the Adamant” oferă o privire intimă asupra vieții adulților și a îngrijitorilor lor în centrul de zi parizian, care pune accentul pe oferirea unei piețe de desfacere creative.

Filmul este “o încercare de a răsturna imaginea pe care o avem” a persoanelor cu probleme psihiatrice, a spus Philibert.

“Clișeele sunt adânc înrădăcinate. Filmul încearcă să le dezvăluie (dar) există un drum lung de parcurs.”

Hollywood Reporter a lăudat “căldura și entuziasmul” filmului, numindu-l “un portret al mai multor persoane care, în ciuda handicapurilor lor vizibile, sunt capabile să producă opere de artă originale și în mișcare”.

Președintele francez Emmanuel Macron i-a felicitat atât pe Philibert, cât și pe supușii săi, numind filmul „o poveste a umanității și a angajamentului”.

Documentarele sunt selectate în mod regulat în marile competiții internaționale de film, dar rareori câștigă premii.

Anul trecut, Festivalul de Film de la Veneția a acordat Leul de Aur unui documentar despre criza de opiacee din Statele Unite de Laura Poitras (“All The Beauty And The Bloodshed”).

După doi ani cu un format redus din cauza restricțiilor pandemice, Berlinala de 11 zile a revenit în plină desfășurare în acest an, cu liste A, cum ar fi Cate Blanchett, Helen Mirren și Steven Spielberg, care merg pe covorul roșu.

Festivalul, care se situează alături de Cannes și Veneția ca una dintre cele mai importante cinematografe din Europa, a marcat, de asemenea, prima aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina și a evidențiat protestele antiguvernamentale din Iran cu noi filme de lung metraj și documentare.

Au fost 19 filme din întreaga lume care s-au luptat pentru Ursul de Aur din acest an, care a fost acordat în cadrul unei ceremonii de gală de către un juriu condus de Stewart.

Distribuie:

Ultima oră

Te-ar putea interesa și...
Romania