Cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional al Tinerilor Regizori – Theater Networking Talents (TNT) se desfăşoară în perioada 4 – 7 iulie, la Craiova

Cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional al Tinerilor Regizori – Theater Networking Talents (TNT) se desfăşoară în perioada 4 – 7 iulie, la Craiova, în program figurând 11 spectacole de teatru, conferinţe, dezbateri, proiecţii de film şi ateliere.

Potrivit unui comunicat al Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, spectacolele vor fi prezentate în cadrul unui showcase format din producţii ale studenţilor facultăţilor de regie de teatru din România şi din străinătate, absolvenţi ai promoţiei 2023.

Invitatul special al acestei ediţii este Ivan Vîrîpaev, cel mai cunoscut şi mai frecvent montat dramaturg, regizor de teatru şi film, scenarist, producător şi actor de origine rusă contemporan. Stabilit în Polonia de mai bine de 10 ani, cu peste 300 de montări în teatre din întreaga lume, dramaturgul este interzis în prezent în teatrele din ţara natală, din cauza poziţionării sale anti-război, arată sursa citată.

Selecţia oficială TNT de anul acesta cuprinde 6 spectacole de licenţă/master ale regizorilor din România şi Polonia.

 

Programul festivalului include o serie de spectacole recomandate din zona independentă – ‘Slugă la doi stăpâni’ – prezentat de trupa de liceeni A.C.T. Bacău la Ideo Ideis, ‘Situaţia’ – spectacol independent produs de Fado Pub în Craiova în regia lui Darko Huruială şi ‘v e r S E T 8,23’ – spectacol de licenţă al absolvenţilor programului de actorie din cadrul Departamentului Arte şi Media, în regia Haricleei Nicolau.

Programul cuprinde şi proiecţia unei selecţii de scurtmetraje realizate de absolvenţi ai UNATC Bucureşti, UBB Cluj, Universitatea din Craiova şi Universitatea Sapientia, o serie de conferinţe moderate de Iulia Popovici şi un dialog cu dramaturgul Ivan Vîrîpaev.

”Ca la fiecare ediţie, TNT este organizat ca o platformă artistică de prezentare a celor mai proaspete şi puternice viziuni din teatrul noii generaţii şi propune şi întâlniri-laborator interdisciplinare, dezbateri şi ateliere. Festivalul îşi va continua şi misiunea de hub artistic, care să aducă laolaltă tineri regizori, dramaturgi, scenografi, artişti vizuali sau teatrologi, cu manageri culturali sau curatori ai festivalurilor teatrale. De asemenea, tinerii regizori vor avea ocazia să dezvolte colaborări cu teatrele profesioniste, în anii anteriori mulţi dintre participanţi fiind invitaţi să monteze pe scene importante din întreaga ţară”, menţionează organizatorii.

Theater Networking Talents (TNT) este organizat de Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova şi Departamentul Arte şi Media din cadrul Facultăţii de Litere al Universităţii Craiova, cu sprijinul finanţatorilor: Ministerul Culturii, Ministerul Educaţiei şi Consiliul Judeţean Dolj.

Mai multe detalii despre TNT sunt disponibile pe www.tncms.ro.

Distribuie:

Ultima oră

Te-ar putea interesa și...
Romania