Un grup de opt curieri români a fost condamnat în Marea Britanie la un total de 30 de ani de închisoare, după ce autoritățile au descoperit că aceștia au orchestrat un jaf elaborat, furând colete în valoare de peste un milion de euro. Rețeaua, care opera pe teritoriul Regatului Unit, se folosea de pozițiile lor de încredere pentru a sustrage pachete valoroase, fără ca destinatarii sau expeditorii să bănuiască inițial nimic.
Un sistem bine pus la punct
Potrivit procurorilor britanici, cei opt indivizi lucrau ca livratori pentru diverse firme de curierat și utilizau metode sofisticate pentru a redirecționa și ascunde coletele furate. În loc să livreze pachetele la adresele prevăzute, aceștia le trimiteau către locații sigure, unde erau sortate și revândute pe piața neagră.
Autoritățile au descoperit că bunurile furate includeau electronice de ultimă generație, bijuterii și articole de lux, care erau apoi transportate în afara Regatului Unit, inclusiv în România, unde erau vândute la prețuri mult sub valoarea reală. Printre cele mai valoroase obiecte sustrase s-au numărat telefoane iPhone, ceasuri Rolex și gadgeturi de ultimă generație.
Cum au fost prinși?
Investigațiile au fost declanșate după ce mai mulți clienți au raportat că pachetele lor nu au ajuns la destinație, iar firmele de curierat au început să observe un număr alarmant de colete dispărute. După luni de supraveghere și analiză a traseelor de livrare, anchetatorii britanici au reușit să pună cap la cap schema și să identifice persoanele implicate.
În urma descinderilor, poliția a găsit sute de pachete nedesfăcute, pregătite pentru a fi transportate, precum și echipamente folosite pentru a manipula sistemele de scanare a coletelor. Potrivit autorităților, grupul a acționat timp de cel puțin doi ani înainte de a fi prins.
Pedepse exemplare
Cei opt români au fost condamnați în baza legilor britanice privind fraudarea serviciilor poștale și furt calificat. Instanța britanică a considerat că faptele acestora au fost deosebit de grave, având în vedere că rețeaua a funcționat organizat, cauzând daune mari firmelor de curierat și afectând încrederea publicului în serviciile de livrare.
Unul dintre inculpați, considerat liderul grupului, a primit o pedeapsă de 7 ani de închisoare, în timp ce ceilalți au primit între 2 și 5 ani fiecare, în funcție de nivelul de implicare. Sentințele dure sunt menite să descurajeze astfel de infracțiuni și să transmită un mesaj clar că autoritățile britanice nu tolerează astfel de activități.
Români implicați în rețele infracționale din Europa
Acest caz nu este unul izolat. În ultimii ani, mai multe grupări de români au fost implicate în rețele infracționale similare în Europa, specializate în furturi din magazine, fraude bancare sau scheme de furt din sistemele de curierat. Potrivit Europol, astfel de rețele sunt din ce în ce mai sofisticate și colaborează cu intermediari pentru a evita depistarea rapidă.
În România, autoritățile colaborează cu cele europene pentru a desființa aceste rețele și pentru a opri fluxul de bunuri furate care ajung în țară. Cu toate acestea, experții spun că astfel de grupuri continuă să recruteze persoane vulnerabile, atrase de promisiuni financiare rapide.
Cazul celor opt români condamnați în Marea Britanie ridică, din nou, problema infracționalității în rândul comunităților de migranți și a metodelor tot mai elaborate prin care rețelele de crimă organizată reușesc să opereze sub acoperire.
Surse: BBC News, The Guardian, Europol,