Foto: Mircea Fechet/ Facebook
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, trage un semnal de alarmă dureros de clar după ce o furtună violentă a transformat Capitala într-un adevărat câmp de luptă cu natura. Străzile au devenit râuri, mașinile au fost abandonate în mijlocul apelor, iar canalizările au cedat în fața unui fenomen pe care oficialul îl numește „istoric, unul la mulți ani”. Însă, avertizează Fechet, astfel de evenimente nu mai sunt excepția, ci devin noua regulă.
„Nu mai e vorba despre dacă se va întâmpla din nou, ci când și cât de rău va fi data viitoare”, a scris ministrul, luni seară, într-o postare pe Facebook, potrivit sursei citate.
Furtuna care a lovit Bucureștiul și județul Ilfov a fost scurtă, dar devastatoare: 50 de litri pe metru pătrat în doar o oră la stația meteo Filaret și 42 de litri în doar 30 de minute la Băneasa. “Pe mine, furtuna m-a prins în zona Tineretului, unde apa trecea de trotuar”, a relatat Fechet. Traficul s-a blocat în tot orașul, iar unii șoferi au fost nevoiți să își abandoneze vehiculele pentru a nu rămâne captivi în valurile de apă care au năvălit peste asfalt.
Această demonstrație de forță a naturii vine în contextul în care schimbările climatice sunt tot mai evidente și mai agresive, inclusiv pe teritoriul României. Vremea extremă pare să bată tot mai des la ușile marilor orașe, fără să țină cont de infrastructuri subdimensionate sau de nepregătirea autorităților.
Fechet avertizează că ignorarea acestor semnale costă: “Schimbările climatice au avut nevoie de mai puțin de o oră ca să ne arate că sunt aici. Ori ne pregătim din timp, ori numărăm pagubele după fiecare nor negru”, spune el, subliniind urgența adoptării unor politici serioase de adaptare urbană la noile realități climatice.
Bucureștiul a mai fost scena unor inundații severe și în trecut, dar ceea ce s-a întâmplat acum depășește simpla explicație meteorologică – este un avertisment despre o transformare climatică ireversibilă, accelerată de poluare, urbanizare haotică și lipsa investițiilor în reziliență.
În loc de întrebare, rămâne o certitudine apăsătoare: nu e ultima dată când Capitala se îneacă sub cerul rupt în două.