Generalul Zisu și Comoara Ascunsă: 4.600 de Picturi, Ceasuri de Lux și Averi Nejustificate Descoperite la Percheziții

Generalul Catalin Zisu este adus la sediul Directiei Nationale Anticoruptie din Bucuresti, 14 februarie 2025. Inquam Photos / George Calin

Scandalul din jurul generalului (r) Marian Zisu ia amploare după ce anchetatorii au descoperit o colecție impresionantă de obiecte de artă și bunuri de lux în locuința sa. Trei etaje ale unei vile au fost transformate într-un adevărat depozit de tablouri, iar în urma perchezițiilor s-au numărat nu mai puțin de 4.600 de picturi, multe dintre ele semnate de artiști renumiți. De asemenea, zeci de ceasuri exclusiviste, estimate la peste 200.000 de euro, au fost găsite în seifuri bine ascunse.

Investigația care îl vizează pe Zisu este una de amploare, anchetatorii suspectând o rețea de corupție care s-a întins pe mai multe decenii. Fostul general, care a ocupat funcții-cheie în structurile de apărare ale României, ar fi acumulat o avere uriașă, incompatibilă cu veniturile sale oficiale. Surse din anchetă indică faptul că tablourile descoperite ar putea fi doar o parte din colecția sa, existând suspiciuni că multe alte opere valoroase au fost deja vândute sau mutate în locații sigure pentru a fi ascunse de autorități.

Cazul ridică întrebări serioase despre mecanismele de control și verificare a averilor celor care au deținut funcții înalte în stat. Cum a fost posibil ca un ofițer de rang înalt să acumuleze o astfel de colecție fără ca nimeni să ridice semne de întrebare? Procurorii analizează acum posibile conexiuni între Zisu și rețele de contrabandă cu opere de artă, dar și eventuale legături cu oameni de afaceri influenți care ar fi facilitat achizițiile sale.

În paralel, anchetatorii urmează să stabilească proveniența exactă a fiecărei picturi, în contextul în care unele dintre ele ar putea face parte din patrimoniul cultural național. Dacă se va dovedi că acestea au fost obținute ilegal sau scoase din țară prin mijloace frauduloase, generalul Zisu s-ar putea confrunta cu acuzații mult mai grave decât cele de corupție.

Autoritățile au extins verificările și asupra conturilor bancare și a investițiilor deținute de fostul general, existând suspiciuni că ar fi utilizat metode sofisticate pentru a ascunde bani și bunuri. Ancheta este abia la început, dar amploarea descoperirilor sugerează că ne aflăm în fața unuia dintre cele mai mari scandaluri de corupție din ultimii ani.

Surse: DNA, DIICOT, Ministerul de Interne, publicații internaționale specializate în investigarea fraudelor economice.

Distribuie:

Ultima oră

Te-ar putea interesa și...
Romania