Companiile japoneze Itochu și EDF din Franța și-au manifestat interesul față de proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești și sunt dispuse să finanțeze din propriile fonduri realizarea studiului de fezabilitate (SF), precum și proiectarea și execuția centralei, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
“Am continuat discuțiile cu partenerii strategici din Japonia și Franța, consorțiul Itochu-EDF, două companii energetice de talie mondială. EDF, cel mai mare operator de centrale nucleare din lume, produce peste 16% din energia electrică a Uniunii Europene. Compania japoneză Itochu are venituri totale de aproape 90 de miliarde USD, echivalentul a 28% din PIB-ul României. Aceste două mari companii sunt interesate de proiect și sunt dispuse să finanțeze realizarea studiului de fezabilitate, proiectarea și execuția centralei”, a scris Burduja pe pagina sa de Facebook.
Ministrul a subliniat importanța acestui proiect pentru sistemul energetic românesc, menționând că a fost ignorat timp de 50 de ani, deși contribuie la securitatea energetică, prețuri corecte și producția de energie curată. Burduja a reluat demersurile pentru dezvoltarea proiectului la începutul mandatului său, însă după un an nu s-a înregistrat niciun progres semnificativ, licitația pentru atribuirea studiului de fezabilitate fiind blocată.
În vara acestui an, SAPE (Societatea pentru Administrarea Participațiilor în Energie) a anunțat că două companii au depus oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate și documentației tehnico-economice aferente proiectului hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești. Președintele Directoratului SAPE, Bogdan Nicolae Stănescu, a declarat că depunerea ofertelor marchează un moment crucial pentru dezvoltarea acestui proiect vital pentru securitatea energetică a României.
Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești aduce multiple beneficii, inclusiv îmbunătățirea funcționării centralei nucleare de la Cernavodă, participarea la reglajul frecvență-putere și asigurarea rezervelor energetice rapide. De asemenea, facilitează integrarea energiilor regenerabile și crește siguranța Sistemului Energetic Național (SEN), permițând o exploatare superioară din punct de vedere tehnic și economic.