Scriitorul român Mircea Cărtărescu a fost propus pentru a deveni membru corespondent al Academiei Române, fiind susținut cu unanimitate de voturi de către secția de Filologie a forului academic. Cu toate acestea, în cadrul Adunării Generale, candidatul a obținut doar 73 de voturi, cu unul sub pragul necesar de 74 pentru a fi acceptat.
Această respingere a generat reacții diverse în rândul comunității culturale. Vasile Bănescu, fost purtător de cuvânt al Patriarhiei Române și membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a criticat decizia, considerând-o o manifestare a unei “urii proletare” și a unei “lichii frustrate” care nu recunoaște valoarea literară a lui Cărtărescu.
În schimb, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a explicat că respingerea nu reflectă o opoziție puternică în interiorul instituției, ci o “conjunctură procedurală”. El a subliniat că va mai urma un vot, iar Cărtărescu va fi primit în Academie.
Mircea Cărtărescu, recunoscut pentru lucrările sale traduse în zeci de limbi și premiate internațional, a mulțumit celor care i-au oferit sprijin și solidaritate în această perioadă.
Facultatea de Litere a Universității din București și-a exprimat “profunda dezamăgire” față de invalidarea candidaturii scriitorului, subliniind importanța recunoașterii valorii sale literare.
Această situație a stârnit un val de reacții și dezbateri în rândul intelectualității românești, evidențiind complexitatea procesului de selecție al membrilor Academiei Române și provocările asociate recunoașterii meritelor literare.
Surse: Pro Tv, Digi24