Eugen Rădulescu avertizează: „Vrem să fim Venezuela?” – Strigătul de revoltă al unui oficial BNR împotriva haosului fiscal

Într-un discurs rar întâlnit în rândul oficialilor Băncii Naționale a României, Eugen Rădulescu, consilierul guvernatorului BNR, a lansat un avertisment de o duritate fără precedent privind direcția fiscală spre care se îndreaptă România. Cu accente de revoltă și luciditate economică, Rădulescu a tras un semnal de alarmă despre riscul ca România să calce pe urmele Venezuelei, țară sfâșiată de inflație galopantă și prăbușirea monedei naționale, tocmai din cauza unor decizii economice “aberante”, conform sursei citate.

„Cine spune că o taxă fixă pe tranzacțiile bancare, de 1-3 lei, ar rezolva ceva, nu înțelege economia de piață. A aplicat-o Venezuela. Vrem să facem România ca Venezuela? Asta facem, dacă mergem mai departe cu asemenea absurdități”, a declarat el, în direct la Digi24. Asemenea declarații, cu o greutate instituțională majoră, nu sunt obișnuite în peisajul economic românesc. Tocmai de aceea, reacția a avut ecou imediat în rândul analiștilor și al mediului de afaceri.

Rădulescu a fost și mai tranșant când a descris comportamentul fiscal al statului român: „Statul se lasă jefuit”. El a acuzat lipsa voinței politice de a reforma ANAF, instituția chemată să colecteze veniturile statului, dar transformată, potrivit lui, într-un „rateu de proporții”. Cifrele vorbesc de la sine: România nu încasează 30% din TVA, în timp ce media europeană este de doar 6%. La noi, gaura fiscală e de 9 miliarde de euro anual. „Am crezut că e vorba de lei. Mi se părea imposibil ca statul român să se lase jefuit cu astfel de sume și să nu facă nimic”, a adăugat el.

În opinia sa, problema nu este lipsa banilor, ci incompetența și complicitatea. În timp ce liderii politici dezbat măsuri de majorare a taxelor și impun noi biruri populiste, aparatul de colectare fiscală este paralizat de interese și de lipsa profesionalizării. ANAF, spune Rădulescu, nu este în stare să colecteze nici cele mai simple impozite, dar este împins în față ca soluție la toate problemele bugetare.

„ANAF să învețe mai întâi să-și facă treaba, înainte să ne vorbim de taxe progresive sau de solidaritate. Cum poți aplica impozit pe venituri, când tu nici măcar nu știi ce venituri au oamenii?”, a punctat el.

Pe acest fond tensionat, președintele Nicușor Dan a convocat noi consultări la Palatul Cotroceni cu liderii principalelor partide – PSD, PNL, USR, UDMR – în încercarea de a contura un plan de măsuri care să reducă deficitul bugetar. Deocamdată, consensul lipsește, iar soluțiile propuse sunt, în multe cazuri, mai degrabă exerciții de imagine decât reforme reale.

În tot acest haos, mesajul lui Eugen Rădulescu vine ca un duș rece: nu putem construi un viitor economic pe taxe inventate peste noapte și pe iluzii. Cât timp corupția fiscală e lăsată să muște anual din buget zeci de miliarde, orice altă soluție nu este decât un plasture pe o rană infectată.

România nu e încă Venezuela. Dar, așa cum avertizează Rădulescu, dacă ne încăpățânăm să ignorăm realitatea, nu e imposibil să devenim una.

Distribuie:

Ultima oră

Te-ar putea interesa și...
Romania